Palkitut

Vuonna 2020 menestyneet kainuulaiset urheilijat, valmentajat ja tukijoukot sekä kuntien liikuntateot palkittiin 16.4.2021 Kainuun Urheilugaalassa.

Kainuun Urheilugaalassa 2021 palkitut

Vuoden urheilija: Niko Korhonen
Vuoden urheilija osoitti viime kaudella vahvuutensa sekä yksilö- että joukkuepelaajana. Gorbana tunnettu pelimies on noussut hiljattain lajinsa absoluuttiselle huipulle kokonaisvaltaisena pelaajana, siitä osoituksena vuoden miespesäpalloilijan ja pudotuspelien arvokkaimman pelaajan tittelit syksyltä 2020. Lisäksi hän omaa Superpesiksen yhden kovimmista heittokäsistä: pallo irtoaa kädestä peräti 154 kilometrin tuntinopeudella!

Vuoden nuori urheilija: Inka Kilpeläinen
Vuoden nuori urheilija on kilpaillut koko uransa SM-sarjassa ja kuulunut pienestä pitäen Suomen Voimisteluliiton maajoukkuerinkeihin tai rinkileirityksiin. Hänellä on taskussaan kaksi SM-mitalia sekä useita kansallisen Aerobic Cupin osakilpailumitaleita, viimeisimmät syksyltä 2020. Kokemusta on myös useammasta kansainvälisestä kilpailusta muun muassa Portugalista ja Virosta. Hän on tunnollinen ja tavoitteellinen urheilija, joka on pienestä pitäen elänyt urheilijan elämää kunnianhimoisesti ja sitoutuneesti tähän päivään saakka. Lisäksi hän toteuttaa menestyksekästä kaksoisuraa urheillen ja opiskellen Kajaanin lukiossa.

Vuoden valmentaja: Kati Säkkinen
Vuoden valmentaja tunnetaan rakkaudesta lajiin, ja se näkyy kaikessa tämän valmentajan toiminnassa ja tekemisessä. Hän kehittää itseään koko ajan, ja hänellä on hyvät verkostot lajinsa piireissä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hänen intohimonsa on valmennettavien auttaminen, opettaminen ja valmentaminen laadukkaasti. Hän tunnistaa valmennettavien ominaisuudet ja huomioi urheilijat kokonaisuutena, myös muutoinkin kuin urheilijoina. Tämän valmentajan iloinen ja positiivinen luonne luo salille ja koko seuralle hyvän ja rennon ilmapiirin. Valmentajan vetämät harjoitukset tehdään kunnolla ja tosissaan, mutta kuitenkin hymy huulilla ja hyvän huumorin siivittämänä.

Vuoden joukkue: Sotkamon Jymy
Vuoden joukkue voitti miesten pesäpallon Suomen mestaruuden vuonna 2020. Uudistunut joukkue kasvoi kauden aikana upeasti mestarijoukkueeksi, jossa nuoret pelaajat saivat ja ottivat rohkeasti vastuuta.

Vuoden urheiluseura: Ristijärven Pyry
Vuoden urheiluseura on sisukas pienen kunnan yleisseura, jonka pitkä ja sinnikäs työ palkittiin tänä keväänä onnistuneina hiihdon SM-kilpailuina. Seurassa vallitsee poikkeuksellisen vahva yhteisöllisyys ja tekemisen meininki, joka tarttuu seuraväkeen yli kuntarajojen.

Vuoden seuratoimija: Petri Lindsberg
Vuoden seuratoimija on pitkän linjan pelinjohtaja ja valmentaja, jolta löytyy kaapista kymmenittäin pesäpallon SM-mitaleita useilta vuosikymmeniltä. Tämä itsestään ääntä pitämätön seuratoimija on tehnyt pyyteetöntä työtä koko kainuulaisen pesäpallon eteen, ja viime kauden päätteeksi hänen kaulaansa ripustettiin SM-kultaa Sotkamon Jymyn B1- ja B2-poikien luotsaajana.

Vuoden taustavoima: Arvo Toivainen
Vuoden taustavoima -palkinnon sai henkilö, joka on tehnyt vuosikausia hienoa työtä kajaanilaisen jalkapalloilun eteen sekä vahvana tukijana että seuratoimijana.

Elämänurapalkinto: Jorma Säkkinen
Elämänurapalkinto myönnetään ansioituneesta ja pitkäaikaisesta toiminnasta kainuulaisen urheilun ja liikuntakulttuurin eteen. Tänä vuonna elämänurapalkinnon sai henkilö, joka on tehnyt pitkän uran kainuulaisen pesäpallon edistäjänä monessa eri roolissa.  Hän on Kajaanin Pallokerhon kunniapuheenjohtaja ja pitkän uran tehneenä urheilutoimittajana ollut puhumassa kainuulaisen urheilun puolesta yli lajirajojen.

Kainuun kasvatti: Aleksi Klemetti
Kuhmon Kivan kasvatti edustaa nykyisin SM-liigajoukkue Kuopion Kalpaa.  Nuoresta iästään huolimatta tämä urheilija on tehnyt jo vaikuttavan uran. SM-liigan tulokaskaudella 2018–2019 avausmaali syntyi Tapparaa vastaan. Kaudella 2019-2020 urheilija laukoi 59 runkosarjaottelussa tehot 13+18 voittaen Kalpan sisäisen tehotilaston. Näytöt ovat olleet niin vakuuttavia, että nykyistä sopimusta SM-liigajoukkueessa on jatkettu kevääseen 2023 saakka.

Vuoden läpimurto: Aapo Komulainen
Vuoden läpimurto -palkinnon sai henkilö, joka on toisen polven pesäpalloilija ja kautta aikojen nuorimpana lukkarina, vain 17-vuotiaana, Suomen mestaruuden miesten Superpesiksessä voittanut mies. Hän nousi kauden aikana sensaatiomaisesti yhdeksi mestarijoukkueen ratkaisupelaajista.

Liikunnan yhdenvertaisuus -palkinto: Jormuan Tarmokkaat Urheilijat
Vuoden liikunnan yhdenvertaisuus -palkinto myönnettiin urheiluseuralle, joka on kehittänyt ja järjestänyt kaikille avointa ryhmäliikuntaa. Kesällä 2020 alkanut avoin ryhmäliikunta keräsi monen ikäisiä ja kuntoisia yhdessä liikkumaan ja kokeilemaan erilaisia lajeja. Lisäksi tämä seura on järjestänyt lievästi kehitysvammaisille miehille liikuntakerhotoimintaa. Liikuntakerhoon osallistuneet ovat myös aktivoituneet muutoin seuran toimintaan mukaan, ja monet lievästi kehitysvammaiset nuoret ovat nykyään aktiivisesti mukana kaikessa seuran toiminnassa: urheilutoiminnasta talkoisiin.

Vuoden liikunnanopiskelija: Maria Kärkkäinen
Vuoden liikunnanopiskelija -palkinto jaetaan Kajaanin ammattikorkeakoulun tai Kainuun ammattiopiston liikunta-alan opiskelijalle. Tällä kertaa palkinto myönnettiin Kainuun ammattiopiston opiskelijalle, joka suhtautuu esimerkillisesti opiskeluunsa, opiskelijatovereihinsa ja opettajiinsa sekä vaikuttaa asenteellaan myönteisesti opiskelijayhteisöönsä. Hän edistää liikunta-alan mainetyötä aktiivisesti ja oma-aloitteisesti somekanavillaan. Lisäksi hän on osallistunut useisiin sekä valtakunnallisiin että paikallisiin koulutuksen markkinointitilaisuuksiin, kuten Studia-messuille. Hän työskentelee aktiivisesti opintojensa ohessa eri urheilulajien junioreiden taito- ja kehonhallinnan valmentajana sekä aikuisten terveysliikunnan ohjaajana.

Hyrynsalmi: Johanna Keränen ja Paula Kemppainen/Liikuntaseuraa Hyryllä -naisliikkujat
Koronan koittaessa keväällä 2020, kun kaikki sisäryhmäliikunnat keskeytettiin ja kuntosali suljettiin, nämä naiset alkoivat kokoontua yhdessä pihatreenien merkeissä turvavälejä noudattaen. Kesän koittaessa pihatreenit jatkuivat, ja rinnalle tuli myös muun muassa pesäpallon peluuta. Syksyllä ryhmälle varattiinkin jo oma salivuoro. Tämä naiskaksikko on malliesimerkki siitä, että aktiivisia liikkujia ja liikuttajia löytyy Hyrynsalmelta myös ilman erillisiä järjestöjä tai yhdistyksiä. Kokoontumiset hoidetaan Whatsapp-ryhmän kautta, joka toimii nimellä “Liikuntaseuraa Hyryllä”. Kaikki ovat ryhmään tervetulleita ja kaikki saavat lisätä ryhmään liikkujia. Tällä hetkellä Whatsapp-ryhmässä on noin 60 jäsentä, osa aktiivisia ja osa silloin tällöin osallistujia. Nämä naiset ovat olleet ryhmän aktiivisimpia perustajia ja ohjaajia.

Kajaani: Anni Karvinen
Kajaanin liikuntatekopalkinnon sai henkilö, joka on toiminut 9.-luokkalaisena sirkusopettajana Lehtikankaan koulun ekaluokkalaisille ja pitänyt 4H-sirkuskerhoa kajaanilaisille lapsille. Lisäksi hän on ohjannut 17-vuotiaana tanssiryhmää Kajaanin Elossa viime syksyyn asti.

Kuhmo: Kuhmon Peurat ry:n omatoimirasti-toiminta
Tämä kuhmolainen seura reagoi nopeasti kevään koronatilanteen tuomiin muutoksiin. Seuratoimijat ideoivat varhaisesta keväästä koko kesän 2020 ajan kestäneen omatoimikuntorastitoiminnan, jota he toteuttivat pienellä talkoolaisten joukolla. Kuntalaiset ottivat keväällä omatoimirastit innokkain mielin, laajalla rintamalla ja ilolla vastaan.

Puolanka: Puolangan Ryhdin jääkiekkojaosto
Tämä miesten jääkiekkoporukka huoltaa talkoilla luistelujäitä iltaisin ja viikonloppuisin kuntalaisten käyttöön. Talkootuntien lisäksi he liikkuvat itsekin aktiivisesti oman kunnan jäillä ja naapurikuntien jäähalleissa. He toimivat esimerkillisesti liikkumalla, mutta myös tuomalla harjoitusten ajaksi perheensä liikunnan pariin.

Paltamo: Väinö Kemppainen
Paltamon liikuntatekopalkinnon sai henkilö, joka on pitänyt ahkerasti kunnossa Kontiomäen latuja ja paikoitusaluetta. Lisäksi tämä mies on ollut innostamassa paltamolaisia lapsia hiihtämään.

Ristijärvi: Arto Klemetti
Ristijärven liikuntatekopalkinnon sai henkilö, joka pitää hyvän huolen hiihtoladuista ja on aina valmis lähtöön. Hän on vastuullinen ja herää yöllä vaikka kolmelta tarkistamaan lumisadetilanteen. Tämä mies on toimelias ja hän suunnittelee jatkuvasti parannuksia reitteihin ja pohtii turvallisuutta sekä käytännöllisyyttä. Hän ei pelkää haasteita, mistä esimerkkinä toimiminen SM-hiihtojen 2021 latumestarina.

Sotkamo: Sotkamon kunnan liikunta- ja puistoalueiden hoitajat
Sotkamon liikuntatekopalkinnon sai porukka, joka tekee päivittäin erittäin arvokasta työtä kuntalaisten liikunnan mahdollistajina. Muun muassa ladut, kentät, puistot ja reitit hoidetaan laadukkaalla ammattitaidolla, mistä kuntalaisten lisäksi pääsevät nauttimaan myös alueella liikkuvat matkailijat.

Laadukkaan päivittäisen työn lisäksi palveluhenkiset työntekijät auttavat ja opastavat käyttäjiä kaiken kokoisissa ongelmissa. Vuoden liikuntatekopalkinto on tunnustus vuosien mittaisesta työstä kuntalaisten liikkumisen hyväksi.

Suomussalmi: Ismo Juntunen
Suomussalmen liikuntatekopalkinnon sai juoksija ja valmentaja, joka kannustaa ja innoittaa omalla toiminnallaan kaiken ikäisiä paikkakuntalaisia liikkumaan enemmän. Tämä henkilö on valmentanut aktiivisesti nuoria yleisurheilijoita noin 3-4 kertaa viikossa viimeisen kymmenen vuoden ajan. Nykyisin hänet tunnetaan myös Raatteen Maratonin ja Raatteen Marssin kantavana voimana kilpailunjohtajan roolissa. Aiemmin hän on toiminut myös Suomussalmen Rastin ja Kainuun Yleisurheilun jäsenenä. Tämän miehen oma juoksuharrastus rohkaisee muitakin lajin tavoitteellisempaan harjoitteluun. Hän jakaa mielellään oppejaan ja osaamistaan kaikille aloitteleville ja kokeneemmillekin juoksun harrastajille. Hänet tunnetaankin intohimoisena juoksijana, joka auliisti jakaa osaamistaan rakastamaansa lajia kohtaan.