Palkittavat

Vuonna 2019 menestyneet kainuulaiset urheilijat, valmentajat ja tukijoukot sekä kuntien liikuntateot palkitaan lauantaina 25.1.2020 Kainuun Urheilugaalassa!

Kainuun Urheilugaalassa 2019 palkitut

Vuoden Urheilija
Jenna Laukkanen
Vuoden Urheilija osallistui elokuussa Euroopan mestaruuskilpailuihin Skotlannin Glasgowssa sekä joulukuussa maailmanmestaruuskilpailuihin Kiinan Hangzhoussa. Hieman alavireisesti sujuneiden Euroopan mestaruuskilpailujen jälkeen urheilija nousi määrätietoisesti takaisin omalle tasolleen ja saavutti Hangzhoun lyhyen radan maailmanmestakilpailuissa upeasti neljännen sijan 50 metrin rintauinnissa, viidennen sijan 100 metrin rintauinnissa sekä seitsemännen sijan 100 metrin sekauinnissa, josta saldona oli lisäksi uusi Suomen ennätysaika.

Vuoden Nuori Urheilija
Petteri Koivisto
Vuoden Nuori Urheilija oli Suomen mestaruuskisoissa lähes voittamaton saavuttaen neljä kultaa ja yhden hopean 18-vuotiaiden poikien sarjassa. Lisäksi hän voitti hopeaa ja pronssia Vuokatissa järjestetyissä nuorten Pohjoismaiden mestaruushiihdoissa.

Vuoden Nuori Urheilija
Krista Määttä
Toinen Vuoden Nuori Urheilija lähti viimeisiin nuorten arvokisoihinsa tilastojen kärkipaikalta. Hän kesti ennakkosuosikin paineet upeasti voittamalla kultaa klassisen voimannoston nuorten Euroopan mestaruuskisoissa Liettuan Kaunasissa.

Vuoden Valmentaja
Olli Ohtonen
Edellisellä kaudella Vuoden Valmentaja luotsasi valmennettavansa henkilökohtaiseen maailmanmestaruuteen. Viime kaudella valmentajan ja urheilijan saumaton yhteistyö palkittiin upean latudraaman päätteeksi Iivo Niskasen henkilökohtaisella olympiakultamitalilla.

Vuoden Joukkue
Kainuun Hiihtoseuran naisten viestijoukkue
Vuoden Joukkue on pirteä sekoitus kokemusta ja nuoruuden intoa. Joukkue taisteli tiensä Suomen mestaruuteen Taivalkoskella jännittävässä hiihdon viestikilpailussa, jossa kainuulaisjoukkueet ottivat kaksoisvoiton Vuokatti Ski Team Kainuun tullessa kakkossijalle.

Vuoden Urheiluseura
Suomussalmen Rasti/ Yleisurheilujaosto
Vuoden Urheiluseura on perinteikäs vuonna 1952 perustettu yleisseura, jonka jaostot muodostavat monipuolisen kentän liikunnan harrastamiselle niin perinteisissä suomalaisissa menestyslajeissa kuin liikuntakulttuurin uudemmissa tulokkaissakin. Vuoden Urheiluseura -palkinto kohdennettiin tällä kertaa erityisesti yhdelle seuran jaostoista. Tämä jaosto on kehittänyt esimerkillisesti toimintaansa kaikilla seuratoiminnan osa-alueilla sekä rakentanut aktiivisesti yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa.

Vuoden Tapahtuma
Painin Nuorten Pohjoismaiden mestaruuskisat/Kajaanin Juntta
Vuoden Tapahtuma keräsi Kajaanihalliin 220 osallistujaa viidestä eri maasta. Tapahtuma onnistui järjestelyiltään erinomaisesti ja oli jälleen kerran osoitus kajaanilaisen painiseuran laadukkaasta ja monipuolisesta toiminnasta.

Vuoden Seuratoimija
Sari Kemppainen
Vuoden Seuratoimija on esimerkillinen huoltaja, joka on luotsannut tyttärensä vuonna 2018 kouluratsastuksen SM-mitaleille. Sen lisäksi, että hän pyörittää perheensä poniarkea kuskaten tytärtään ja poneja ympäri Suomea valmennuksiin ja kilpailuihin, osallistuu hän aina suurella innolla ja ilolla seuransa vapaaehtoistyöhön. Hän on esimerkillinen seura-aktiivi; reilu, kannustava, ystävällinen, aikaansaava ja tasapuolinen.

Vuoden Taustavoima
Esko Paavola
Vuoden Taustavoima -palkinnon sai mies, joka on tehnyt valmentajana merkittävän pohjatyön monen suomalaisen hiihtotähden uran nuoruusvaiheessa. Hän on luotsannut ja tukenut kohti menestystä Sotkamon urheilulukion ja myöhemmin Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian hiihtäjiä. Hänen henkilökohtaisiin valmennettaviinsa ovat kuuluneet muun muassa Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen, Iivo Niskanen ja tuoreimpana Anita Korva.

Elämänurapalkinto
Martti Heikkinen
Elämänurapalkinto myönnettiin ansioituneesta ja pitkäaikaisesta toiminnasta kainuulaisen urheilun ja liikuntakulttuurin eteen. Tänä vuonna elämänurapalkinnon sai henkilö, joka on kainuulainen urheilulegenda ja aktiivinen urheilujärjestötoimija. Kaudella 1963 hän johdatti pelinjohtajana Sotkamon Jymyn ensimmäiseen miesten pesäpallon Suomen mestaruuteen. Sen jälkeen hän on toiminut usealla vuosikymmenellä Sotkamon Jymyn pesäpallojaostossa ja yli 20 vuotta sihteerinä. Hän on ollut tuttu näky urheilutalkoissa ja hiihtokisojen järjestelyissä sekä tuttu ääni selostamosta. Hän on toiminut lähettäjänä maailmancup -kilpailuissa ja nuorten arvokilpailuissa. Hän on edelleen Sotkamon Urheilun tuki ry:n hallituksen jäsen. Hän on ollut mukana kahdeksalla vuosikymmenellä eri rooleissa sotkamolaisessa urheilussa.

Vuoden Tähtiseura
Kajaani Gymnastics
Maakunnallinen Tähtiseura palkittiin järjestämästään laadukkaasta seuratoiminnasta. Tähtiseuratoiminnalla varmistetaan seuratoiminnan laadun kehittäminen laaja-alaisesti niin seuran toimintaympäristön kuin toiminnan monipuolisen sisällön näkökulmasta. Tähtiseurat kehittävät toimintaansa sinettikriteerien suunnassa muun muassa mahdollistamalla monipuolisen harjoittelun, harrastamisen ja kilpailun sekä edistämällä urheilullisia elämäntapoja.

Liikkuva Koulu -palkinto
Kajaanin Haka
Maakunnallinen Liikkuva Koulu -palkinto jaettiin urheiluseuralle koulujen kanssa tehtävästä laajasta ja monipuolisesta liikuntayhteistyöstä. Palkittu urheiluseura on tehnyt koulujen kanssa tiivistä yhteistyötä jo kymmenen vuoden ajan, ja tällä hetkellä seura järjestää ohjattua välituntiliikuntaa sekä iltapäivien kerhotoimintaa Kajaanissa, Paltamossa ja Sotkamossa. Lisäksi seura on aktiivinen toimija Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiaan liittyvässä Kajaanin koulu- ja oppilaitosyhteistyössä.

Liikunnan Yhdenvertaisuus -palkinto
Kajaanin Pallokerho Lady-pesis
Liikunnan Yhdenvertaisuus -palkinnolla palkittiin urheiluseura, joka on jo vuosia edistänyt näkyvästi tyttö- ja naisurheilua. Palkinto kohdennetaan erityisesti seurassa toimivalle aikuisten naisten harrastejoukkueelle, joka on omalla iloisella ja reippaalla toiminnallaan tuonut esille naisten joukkuelajien harrastetoimintaa ja näin lisännyt liikunnan ja urheilun tasa-arvoisuutta.

Vuoden Läpimurto
Suvi Kemppainen
Palkinto jaettiin merkittävän läpimurron lajinsa eliittiin tehneelle urheilijalle. Vuoden 2018 Läpimurto – palkinnon sai nuori urheilija, joka paransi kesän aikana ennätystään roimasti ja kiskaisi keihäänsä Suomen 20-vuotiaiden kaikkien aikojen tilastossa sijalle neljä.

Kainuun Kasvatti
Roosa Laakkonen
Kainuun Kasvatti –palkinto jaettiin Kainuusta maailmalle lähteneelle, ja siellä menestyneelle urheilijalle. Kainuun Kasvatti on esimerkki siitä, miten Kainuusta ponnistetaan huipulle pitkäjänteisellä työllä ja uskomalla omiin kykyihin. Palkinnon sai urheilija, joka on ensimmäisenä kainuulaisena naislentopalloilijana saavuttanut paikan Suomen maajoukkueessa sekä pelannut ammattilaisena huipputasolla ulkomailla.

Kajaani
Kajaanin
Ratsastusseura ry
Kajaanin liikuntatekopalkinnon sai seura, joka on kehittänyt merkittävästi ratsastusolosuhteita investoimalla Kuluntalahden Ratsastuskeskuksen ulkokentän peruskorjaukseen. Laajennetulla ja entistä paremmin valaistulla kentällä voidaan nyt järjestää muun muassa esteratsastuskilpailuja, joiden järjestäminen ei aikaisemmin ole ollut mahdollista. Kentän peruskorjauksesta ovat hyötyneet myös ratsastuskoululaiset sekä yksityisratsastajat.

Kuhmo
Kuhmon Kiva-Lentis
Kuhmon liikuntatekopalkinnon sai seura, joka on tehnyt vuonna 2018 merkittävän päätöksen kuhmolaisen ja kainuulaisen naislentopalloilun jatkuvuuden kannalta. Seura päätti muodostaa sekä A-tyttöjen, että naisten lentopallojoukkueen yhteistyössä Kajaanin, Sotkamon ja Suomussalmen lentopalloseurojen kanssa. Joukkueessa on mukana 15 tyttöä, joista ainoastaan kuudelle pelaajalle olisi löytynyt pelipaikka Sotkamon Jymyn B-tyttöjen joukkueesta.

Sotkamo
Juurikkalahden Kiri ry
Sotkamon liikuntatekopalkinnon sai seura, joka on edistänyt jalkapallon, futsalin ja salibandyn harrastustoimintaa Sotkamossa esimerkillisesti jo usean vuoden ajan. Monipuolisesti lapsia ja nuoria liikuttavan seuran toiminta on laajentunut vuosittain. Seura on kehittänyt aktiivisesti tyttöjen jalkapallon harrastustoimintaa, ja yhteistyökumppaneiden kanssa toteutetut maksuttomat koko perheen peli-illat sekä kerhot ovat loistava esimerkki yhteistyöllä toteutetusta harrastustoiminnasta.

Paltamo
Aino Leinonen
Paltamon liikuntatekopalkinnon sai henkilö, joka on nuoresta iästään huolimatta ohjannut paltamolaisia lapsia liikunnan pariin jo kahdeksan vuotta Paltamon Urheilijoiden lasten liikuntakerhoissa, yleisurheilukouluissa ja –kisoissa.

Puolanka
Metsähallitus
Puolangan liikuntatekopalkinnon sai työyhteisö, joka on tukenut ja aktivoinut henkilöstöä vuosikymmenet liikunnan pariin. Samalla palkinnon saaja on tehnyt saumatonta yhteistyötä Puolangan kunnan kanssa muun muassa ulkoilureittien suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Ristijärvi
Ristijärven Pyryn hiihtokoulu
Ristijärven liikuntatekopalkinnon sai seura ja erityisesti sen hiihtokoulutoiminta, joka on innostanut lapsia ja nuoria hiihdon pariin järjestämällä laadukasta ja monipuolista toimintaa. Uudet ohjaajat ovat tuoneet perinteikkääseen hiihtokouluun uutta potkua ja saaneet lisää harrastajia lajin pariin. Hiihtokoulu on hyvä osoitus siitä, että vahvalla ammattitaidolla ja monipuolisilla harjoitteilla voidaan tarjota onnistumisen elämyksiä hiihdon parissa niin aloittelijoille kuin kilpahiihtäjillekin.

Suomussalmi
Laila Tolonen
Suomussalmen liikuntatekopalkinnon sai henkilö, jolla on pitkä ura kansalaisopistossa liikuntakasvatuksen, perheliikunnan ja naisten kuntovoimistelun pitäjänä. Hän on toiminut Kianta-Opiston liikuntaryhmien vetäjänä kouluilla ja kylätaloilla Myllylahdessa sekä Juntusrannassa jo yhteensä 29 vuoden ajan. Tämän työhönsä sitoutuneen, positiivisen ja yksilöt huomioivan ohjaajan ryhmissä kokoontuminen on sosiaalinen tapahtuma, jossa päivitetään myös kylän ajankohtaiset kuulumiset. Samalla saadaan mielenvirkistystä, yhdessäoloa ja liikuntaa.

Hyrynsalmi
Hyryn Korpisudet ry
Hyrynsalmen liikuntatekopalkinnon sai perinteikäs, vuonna 1949 perustettu partiolippukunta, jonka toiminta on aktiivista ja kasvusuunnassa. Toiminta muodostuu yhteisistä retkistä ja tapahtumista sekä osallistumisista partiokisoihin ja leireille sekä alueen, piirin ja valtakunnan partiotapahtumiin. Näissä kaikissa toiminnan ytimessä on lasten ja nuorten liikkuminen luontoympäristössä.