Palkitut

Vuonna 2021 menestyneet kainuulaiset urheilijat, valmentajat ja tukijoukot sekä kuntien liikuntateot palkittiin 29.4.2022 Kainuun Urheilugaalassa.

Kainuun Urheilugaalassa 2022 palkitut

Vuoden urheilija: Rally Team Heikkinen/Oskari Heikkinen ja Saku Hämäläinen
Vuoden urheilija on kuljettajapari, joka voitti viime kaudella SM4-luokan Suomen mestaruuden. Kuljettajapari on aloittanut kolmannen yhteisen kauden ralliurilla. Ensimmäinen kausi oli vielä opettelua, mutta toisella kaudella tuli heti täysosuma. Nuotista ajaminen ja nuotin tekeminen ovat olleet koko ajan sujuvampaa, mikä lupaa hyvää myös tuleville kausille.

Vuoden nuori urheilija: Nicke-Elias Kaajavirta
Vuoden nuori urheilija on kajaanilainen golffari, joka voitti golfin reikäpelien SM-kultaa pojat 21-sarjassa heinäkuussa. Mestaruus on kautta historian vasta kolmas lajin SM-kulta Kainuuseen. Lisäksi tämä henkilö ylsi jaetulle viidennelle sijalle alle 21-vuotiaiden Finnish Junior Tourin osakilpailussa toukokuussa ja lisäksi hän on ottanut osaa aikuisten Finnish Tourille. Lisäksi hän osallistui elokuussa Helsingin Talissa pelattuun golfin Finnish Amateur Championship -kilpailuun, jossa loppusijoitus oli jaettu kymmenes sija.

Vuoden valmentaja: Juho Halonen
Vuoden valmentaja on 32-vuotias sotkamolainen, jonka nimi on tullut tutuksi yhä useammille urheilun seuraajille. Menestyskierre käynnistyi helmikuun 2021 alkupuolella, kun hän toimi alle 20-vuotiaiden hiihtomaajoukkueen päävalmentajana, ja Suomi rohmusi kyseisessä ikäluokassa peräti neljä mitalia MM-kotikisoistaan Vuokatissa. Jatkoa seurasi aikuisten MM-hiihdoissa Oberstdorfissa. Vuoden valmentajan henkilökohtaisista valmennettavista Joni Mäki saavutti pariviestissä yllätyshopeamitalin yhdessä Ristomatti Hakolan kanssa, ja Katri Lylynperä venyi naisten sprintissä elämänsä suoritukseen päätyen kahdeksannelle sijalle. Reisjärveläislähtöinen valmentaja on asunut Vuokatissa pian kymmenen vuotta ja hän työskentelee urheilulukion hiihtäjien ja nuorten maajoukkueryhmän ammattivalmentajana.

Vuoden joukkue: Kajaanin Haka
Vuoden joukkue pelasi mainion kauden, joka päättyi ansaittuihin voitto- ja nousujuhliin. Rohkealla ja uudistuneella ilmeellä kauteen lähtenyt joukkue loi uskoa kainuulaisen jalkapallon tulevaisuuteen. Seuran halusta kehittyä ja katsoa eteenpäin kertoo myös se, että se on perustanut naisten jalkapallojoukkueen, jonka tavoitteena on lähteä pelaamaan naisten Kolmosta kaudella 2022.

Vuoden urheiluseura: Kuhmon Kiva HT
Vuoden seurassa on pelattu jääkiekkoa 60 vuotta, ja sen vahva juniorityö on nostanut pelimiehiä aina Suomen ja maailman huipulle saakka. Vahva työ jääkiekon eteen jatkuu edelleen, ja syksyllä 2021 seura aloitti kautensa II divisioonassa.

Vuoden tapahtuma: Ristijärven SM-hiihdot
Vuoden tapahtumana palkitaan pienen kunnan suuri ponnistus, joka kokosi keväällä 2021 mahtavan joukon TV-katsojia seuraamaan suomalaisten huippuhiihtäjien suorituksia Kainuun upeissa vaaramaisemissa. Koronan takia kertaalleen siirretty tapahtuma oli tyylipuhdas näytös kainuulaista sisua ja osaamista.

Vuoden seuratoimija: Arvi Noponen
Vuoden seuratoimija on pitkän linjan suunnistusmies, joka on toiminut Suomussalmen Rastissa monissa eri tehtävissä jo vuosikymmenien ajan. Hän aloitti suunnistuksen vuonna 1955 21-vuotiaana, kun tuolloin Rajavartioston uutena työntekijänä hänet vedettiin mukaan suunnistukseen onnistuneen latusuunnistuskisan jälkeen. Suurin muutos suunnistuksessa on vuoden seuratoimijan mukaan ollut karttojen kehitys. Karttatyö onkin vienyt tätä suunnistajaa metsään monia, monia kertoja. Jos talkootunteja olisi laskettu, niistä tulisi melkoinen lukema. Tämä mies ei ole kuitenkaan koskaan halunnut rahallista korvausta tehdystä talkootyöstä. Vuoden seuratoimija on myös Kainuun Rastiviikon kantavia voimia ja hän on ollut mukana kaikissa Suomusalmella järjestetyissä Kainuun Rastiviikoissa.

Vuoden taustavoima: Kainuun ammattiopisto
Vuoden taustavoima -palkinnon saa organisaatio, jota ilman moni kainuulainen urheilun suurtapahtuma olisi hankaluuksissa. Tämä organisaatio on nykyisin myös vahva alueen liikunta-alan kouluttaja sekä toimii Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian Kajaanin toiminnan kivijalkana.

Elämänurapalkinto: Seppo Heiskanen
Elämänurapalkinto myönnetään ansioituneesta ja pitkäaikaisesta toiminnasta kainuulaisen urheilun ja liikuntakulttuurin eteen. Tänä vuonna elämänurapalkinnon sai henkilö, joka on Kajaanin Kuohun huippuvalmentaja ja puuhamies. Hänen ansiostaan nyrkkeily on pysynyt Kajaanissa ja Kainuussa yhtäjaksoisesti 50 vuoden ajan. Tämän valmentajanakin toimineen miehen parhaimpiin meriitteihin voidaan lukea muun muassa 1980-luvulla valmennettavana olleen Jarmo Eskelisen saavuttamat kolme EM-pronssia ja kaksi kertaa olympialaisiin osallistuminen sekä seuravalmennuksessa 20 aikuisten SM-mitalia. Hän on talkootyön mestari pitkältä ajalta, ja hänen talkootyöt jatkuvat edelleen, jotta meillä kaikilla olisi hyvät mahdollisuudet harrastaa nyt ja tulevaisuudessa.

Kainuun kasvatti: Lassi Heikkinen
Kainuun kasvatti vihelsi päätuomarina miesten jääkiekon MM-kisoissa ja lisäksi hänet palkittiin toukokuussa Unto Wiitala -palkinnolla Liigan parhaana erotuomarina. Hän toimii esimerkkinä, miten Kainuustakin voi edetä maailman huipulle myös tuomaritehtävissä.

Vuoden läpimurto: Veera Laaksoviita
Vuoden läpimurto -palkittu on henkilö, joka suunnisti ylivoimaiseen voittoon arvokisanäyttökilpailussa Karjalan vaaroilla toukokuussa ja saavutti hopeamitalin suunnistuksen keskimatkan SM-kilpailuissa Naantalissa kesäkuussa. Tämän nuoren urheilijan ura ei ole ollut helpoimmasta päästä, ja hänen sisukkuudestaan moni nuori urheilija voi ottaa oppia.

Liikkuva koulu -palkinto: Sotkamon kunta
Liikkuva koulu -palkinto on valtakunnallisen Liikkuva koulu -ohjelman, Olympiakomitean ja liikunnan aluejärjestöjen yhdessä vuodesta 2018 lähtien jakama tunnustus onnistuneista malleista ja toimintakäytänteistä lasten liikkumisen edistämiseksi. Tänä vuonna tunnustuspalkinnon saa kunta, joka ansiokkaasti koordinoi harrastustoimintaa, Liikkuva varhaiskasvatus ja Liikkuva koulu -toimintaa kokonaisuutena. Toimintatavat on viety rakenteisiin niin hallinnon kuin kentän toimijoiden osalta. Harrastustoiminnassa kunta tekee aktiivista yhteistyötä sekä paikallisella että maakunnallisella tasolla. Harrastamisen Suomen mallin myötä yhteistyöverkostot ovat laajentuneet, ja kerhotoiminta monipuolistunut entisestään. Näiden toimintatapojen pohjalta, tämän UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallissakin mukana olevan kunnan on hyvä jatkaa toiminnan kehittämistä edelleen.

Liikunnan yhdenvertaisuus -palkinto: Suomussalmen Palloseuran jalkapallojaosto
Vuoden liikunnan yhdenvertaisuus -palkinto myönnetään urheiluseuralle, joka on toiminnallaan mahdollistanut maahanmuuttajalasten ja aikuisten yhdenvertaisen harrastuksen jalkapallon parissa. Joukkueet ovat ottaneet maahanmuuttajalapset ja – aikuiset mukaan toimintaansa, ja tällä toiminnallaan mahdollistaneet erinomaisen integroitumisen Suomeen ja Suomussalmeen. Alkuaikojen kulttuurien tuomat ennakkoluulot ovat vuosien saatossa hälvenneet. Toiminnassa on mukana yli 20 maahanmuuttajataustasta lasta ja aikuista. Tämä seura on toiminnallaan edesauttanut kahden nuoren etenemisen korkeammalle sarjatasolle. Pienellä paikkakunnalla jopa 80 % jalkapalloa harrastavista lapsista siirtyy talvikaudeksi jääkiekon pariin, mutta maahanmuuttajalasten ansioista jalkapalloharjoitukset pyörivät nyt myös talvella.

Vuoden liikunnanopiskelija: Kajaanin ammattikorkeakoulun Riikka Rajaniemi
Vuoden liikunnanopiskelija -palkinto jaetaan Kajaanin ammattikorkeakoulun tai Kainuun ammattiopiston liikunta-alan opiskelijalle. Tällä kertaa palkinto myönnettiin Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijalle, jolla on ollut työelämälähtöinen kehittämismyönteisyys läpi opintojen. Hän on toiminut ansiokkaasti oman luokkansa Yhtis-opiskelijana ja ottanut vastuullisen roolin Euroopan Nuorten Talviolympiafestivaalien järjestelyissä toimien NOC Services Managerina.

Vuoden sotilasurheilija: Joonas Kallio
Vuoden sotilasurheilijana palkittiin henkilö, joka saavutti vuonna 2021 neljä henkilökohtaista Suomen mestaruutta: 25 metrin isopistoolissa, 25 metrin pistoolissa, 25 metrin vakiopistoolissa ja 50 metrin pistoolissa. Lisäksi hän saavutti Suomussalmen Urheiluampujien joukkueessa viisi joukkuesuomenmestaruutta edellä mainituissa lajeissa ja lisäksi 25 metrin olympiapistoolissa. Tämä ampuja edusti viime vuonna myös ilma-aseiden sekä ruutilajien EM-kilpailuissa Kroatiassa.

#kunnonvuodenlupaus: Kainuun Pyöräilijät ja Kajaanin Ratsastusseura
Ensimmäinen palkittava seura on kehittänyt kaluston vaihtoa ja kierrätystä jäsenistönsä kesken. Viestintä ja tiedotus hoidetaan pääosin sähköisesti, ja kokoukset hoidetaan etänä tai fillarikokouksina. Junioritoiminnassa tämä seura on ottanut vahvan kasvatuksellisen näkökulman. Lenkin varrelle ei jätetä roskia ja ne lajitellaan asianmukaisesti. Seura on tehnyt merkittävää vaikuttamistyötä ja innostanut myös seuran ulkopuolisia jäseniä valitsemaan kulkuvälineeksi pyörän auton sijasta.

Toinen palkittava seura on toiminut jo pitkään kestävän kehityksen mukaisesti, ja kampanjan myötä toimintoja on hiottu edelleen. Seura tarjoaa tapahtumissaan kasvisruokavaihtoehdon, kotitallin jätteet kierrätetään asianmukaisesti, ja maneesin valot ovat vaihdettu vähän energiaa kuluttaviin. Seura on tuonut kunnonvuodenlupaus-kampanjaa esille omissa tapahtumissaan ja näin kannustanut myös muita seuroja ja toimijoita kehittämään vastuullista ja kestävän kehityksen mukaista toimintaa.

Vuoden kainulainen lasten ja nuorten tähtiseura: Kajaanin Kipinä
Olympiakomitea ja Gasum palkitsevat seuroja, jotka edistävät lasten ja nuorten liikuntaa ja urheilua. Palkitsemisella halutaan edistää jokaisen lapsen ja nuoren mahdollisuutta harrastaa monipuolisesti ja tuoda esiin suomalaisten urheiluseurojen tekemää arvokasta työtä. Vuoden 2021 kainuulainen lasten ja nuorten Tähtiseura palkitaan tuhannen euron arvoisella kannustusstipendillä.

Vuoden kainuulainen lasten ja nuorten tähtiseura liikuttaa lapsia ja perheitä järjestämällä vuosittain yhteistyössä S-ryhmän kanssa lasten yleisurheilukilpailun, johon osallistuu syksyisin satoja lapsia. Tämä kunnioitettavan 110 vuoden iän saavuttanut seura haluaa kehittää ja uudistaa toimintaansa. Seura oli mukana Kainuun Liikunnan järjestämässä Urheiluseuratoiminnan kehittämisprosessissa keväällä ja syksyllä 2021. Tämä seura toimii pienellä ja sisukkaalla joukolla liikuttaen suurta joukkoa kainuulaisia.

Hyrynsalmi: Hyrynsalmen ulkoilureittien kehittämishanke
Hyrynsalmen kunnan vuoden liikuntateko on hanke, jossa on kunnostettu ja uusittu Hyrynsalmen kunnan maastopyöräily- ja patikointireittejä. Hankkeessa on huomioitu reittien monikäyttöisyys, ja osalla reittiurilla voidaan harrastaa myös talvisin hiihtoa, lumikenkäilyä sekä fatbike-pyöräilyä. Lisäksi hankkeen aikana Ukkohallaan rakennettiin ulkoliikuntapaikka, joka palvelee monipuolisesti kuntalaisia sekä Ukkohallan matkailijoita. Hanke on lisännyt Hyrynsalmen ja Ukkohallan alueen vetovoimaisuutta.

Kajaani: Olli Saastamoinen
Kajaanin kaupungin osallisuus- ja hyvinvointijaosto on valinnut Kajaanin kaupungin vuoden 2021 liikuntateoksi henkilön, joka rakensi kavereidensa kanssa maaliskuussa 2021 ravintola Gastrobar3:n takapihalle donitsi-liukumäen, jota kaupunkilaisten oli mahdollisuus käyttää. Mäki avautui ravintolan takapihalta kohti Rantapuistoa. Idea liukumäen rakentamisesta syntyi jo aikaisemmin, ja varsinaista mäkeä ja sen kaarteita sekä hyppyreitä oli mukana rakentamassa joukko aktiivisia ja osaavia kavereita. Rantapuistoa on kehitetty viime vuosina todella hienosti, ja tässä on lisäideaa siihen, miten sitä voisi hyödyntää talvellakin.

Kuhmo: Lentiiran kylä
Kuhmon vuoden liikuntateon saa yhteisö, johon ovat vakituisten kyläläisten lisäksi lämpimästi tervetulleita niin mökkiläiset, matkailijat kuin satunnaiset kulkijatkin. Kylän henki huokuu yhteisöllisyyttä, jonka tavoitteena on parantaa hyvinvointia: niin psyykkistä, fyysistä kuin sosiaalistakin. Kuhmon keskustasta 42 kilometrin päässä sijaitseva kylä on omavarainen liikunnan suhteen. Se huolehtii kyläläisten fyysisestä hyvinvoinnista pitämällä yllä talkoovoimin luistelukaukaloa, hiihtolatua, kuntopolkua ja kylätalon kuntosalia, jota on viimeisen vuoden aikaan kehitetty hankerahalla. Yhdessä harrastaminen on kyläläisiä toisiinsa sitova liima. Kylä tarjoaa myös yrityspohjaisia hyvinvointipalveluja sekä kehon että mielen hyvinvointiin. Liikunta lisää tämän kylän elinvoimaa.

Puolanka: Puolangan apteekki
Puolangan vuoden liikuntateko on eri liikuntatoimijoiden pitkäaikainen yhteistyökumppani. Tämä organisaatio osallistuu aktiivisesti monenlaisiin liikuntatapahtumiin ympäri vuoden. Monipuolinen osaaminen terveys- ja liikuntaneuvonnan osa-alueella tavoittaa tapahtumissa monet kuntalaiset. Jalkautuva ja ennaltaehkäisevä työ on Puolangan vuoden liikuntateon valtti.

Paltamo: Vaarankylän Kyläyhdistys ry
Paltamon liikuntatekopalkinnon saa kylä, joka on aktiivinen niin nuorten ja eläkeikäistenkin liikuntaharrastusten parissa. Kyläläiset ovat rakentaneet itse lentopallokentän, joka on ollut käytössä kaksi vuotta. Innostus pelaamiseen on laajennut niin, että pelaajia käy kirkolta ja muilta kyliltä. Ikärakenne harrastuksessa on 10-75 vuotta. Harrastus ei kohdistu vain kesäajan pelaamiseen, vaan talvella kyläläiset pelaavat kerran viikossa Paltamon kunnan liikuntatiloissa. Toiminnallaan he ovat aktivoineet monen ikäisiä ihmisiä.

Ristijärvi: Juha Kanervo
Ristijärven kunnan liikuntateko myönnetään henkilölle, joka on yksi Ristijärven Pyryn toiminnan kehittäjistä ja vastuunkantajista. Hän on innovatiivinen tuore kasvo, joka omalla esimerkillään tuo esille liikunnan ja urheilun tärkeyden. Hän toimi viime vuonna SM-kisojen turvallisuuspäällikkönä ja hänet tunnetaankin uutterana talkoolaisena. Hän on kunnan liikuntatapahtumien suurkuluttaja ja hän on tuonut mukanaan seuratoimintaan ampumahiihdon ja saavuttanut myös omalla urallaan SM-ampumajuoksun 40-vuotiaiden sarjassa kultaa ja hopeaa vuonna 2020.

Sotkamo: Vuokatti Team Sport
Sotkamon kunnan liikuntatekopalkinnon saa seura, jonka alle Sotkamon Kiekon ja Juurikkalahden Kirin toiminnat yhdistettiin syksyllä 2020. Uudistetun seuran toiminnassa ovat jääkiekko-, jalkapallo- ja salibandy-toiminta, jotka mahdollistavat lapsille ja nuorille entistä paremman liikkuvuuden eri lajien välillä.  Sotkamon vuoden liikuntateko on seura, jonka uudenaikainen ja aktiivinen toimintatapa on kehittänyt seuratoimintaa vastaamaan sen muutoksia, ja seura on luonut myös alueelle uutta toimintaa aktiivisella yhteistyöllä, joista esimerkkeinä ovat mm. jääkiekon yläkoululeiritykset ja Juha Malisen jalkapalloleirit.

Suomussalmi: Pertti Torvinen
Suomussalmen liikuntatekona palkitaan henkilö, joka on pyyteettömästi ja antaumuksella osallistunut Kainuun Rastiviikoille talkoolaisena jo useina vuosina. Tämä henkilö osallistui vapaaehtoisena talkoolaisena Kainuun Rastiviikko 2021 -tapahtuman järjestelyihin Suomussalmella. Hänen pyyteetön, esimerkillinen ja lähes väsymätön vapaaehtoistyön panos tapahtuman onnistumiseksi oli huomattava. Hänen monipuolinen ja ammattitaitoinen apu oli tarpeen kilpailukeskuksen rakentamisessa, huollossa, erilaisissa vaativissa kuljetustehtävissä sekä lukemattomissa muissa tapahtuman järjestelyissä. Vielä yli kaksiviikkoisen tapahtumarupeaman jälkeenkin hän oli valmis auttamaan työkoneineen ja -välineineen tapahtuman purkutöissä. Tämä henkilö toi rauhallisella toiminnallaan positiivista virettä talkoolaisten keskuuteen, ja hänen seurassaan sai nauttia rennosta tekemisen täyteisestä ilmapiiristä.