Palkitut

Vuonna 2020 menestyneet kainuulaiset urheilijat, valmentajat ja tukijoukot sekä kuntien liikuntateot palkitaan 16.4.2021 Kainuun Urheilugaalassa!

Kainuun Urheilugaalassa 2020 palkitut

Vuoden Urheilija
Jenna Laukkanen
Vuoden urheilija osoitti jälleen vahvuutensa kauhomalla vaikean vuoden jälkeen kaksi pronssimitalia lyhyen radan EM-uinneissa Glasgow’ssa. Sadan metrin sekauinnissa loppuaika jäi hänen nimissään olevasta Suomen ennätyksestä vain 0,02 sekuntia, ja sadan metrin rintauinnin mitali oli uimarille jo kautta aikain kolmas kyseisellä matkalla.

Vuoden miesurheilija
Joonas Kallio
Vuoden miesurheilijan kirkkaimpina saavutuksina olivat vuonna 2019 pistooliammunnan Eurooppa-cupin finaalissa Ranskassa saavutetut 2. sija isopistoolissa ja 9. sija vakiopistoolissa. Lisäksi urheilija ampui kaksi Suomen mestaruutta ja erinomaisia sijoituksia sekä maailmancupissa että Sotilaiden MM-kilpailuissa.

Vuoden Nuori Urheilija
Jenna Kokkonen
Vuoden nuori urheilija juoksi Porvoon nuorten SM-kilpailuissa 19-vuotiaiden sarjassa hopeaa sekä 100 metrillä että 200 metrillä. Lisäksi hän nousi hopealle 200 metrillä nuorten SM-hallikisoissa Joensuussa sekä sijoittui Kalevan Kisoissa seitsemänneksi 100 metrillä ja neljänneksi 200 metrillä.

Vuoden Valmentaja
Marko Korhonen
Vuoden valmentaja tunnetaan lajinsa piireissä monipuolisena ammattilaisena, jolla riittää annettavaa niin huipulle tähtääville nuorille urheilijoille kuin kuntoilumielessä lajia harrastaville aikuisillekin. Valmennustoiminta on avarakatseista, ja treeneihin ovat tervetulleita myös muiden lajien harrastajat.

Vuoden Joukkue
Kajaanin Hokki
Vuoden joukkue näytti epäilijöilleen ja nousi vaikeuksien jälkeen nopeasti takaisin parrasvaloihin voittamalla jääkiekon Suomi-sarjan. Kainuulaisten jääkiekon ystävien riemuksi joukkue ilmoitti lisäksi lähtevänsä seuraavalla kaudella mukaan Mestikseen.

Vuoden Urheiluseura
Kuhmon Kivattaret
Vuoden urheiluseura on perustettu vuonna 1958, ja sen jäsenmäärä on tällä hetkellä 250. Mukana on naisia, miehiä ja nuoria sekä lapsia. Seura liikuttaa kuntalaisia monipuolisesti, ja sen toiminta on erinomaisesti johdettua ja organisoitua. Takeena seuratoiminnan laadusta seuralle on myönnetty Olympiakomitean Tähtiseura-merkki aikuisliikunnan toiminnan osalta.

Vuoden Tapahtuma
Klassisen penkkipunnerruksen SM-kisat/Sotkamon Visa
Vuoden tapahtuma on pienen, mutta sitäkin voimakkaamman seuran taidonnäyte onnistuneesta pienen lajin arvokisatapahtumasta. Yleisöystävällisesti ja laadukkaasti tuotettu tapahtuma keräsi runsaasti kiitosta niin osallistujilta kuin katsojiltakin.

Vuoden Seuratoimija
Marita Kaipainen
Vuoden seuratoimija on toiminut Sotkamon Jymyn lasten ja nuorten yleisurheilijoiden vetovastuussa useita vuosia. Lisäksi hän on polkaissut lähes tyhjästä sotkamolaisen yleisurheiluvalmennuksen ja liikuntakerhotoiminnan. Hän on itse mukana valmentamassa, keräämässä varoja ja kannustamassa kisoissa. Hän on saanut mukaan seuratoimintaan nuorekkaan, osaavan ja innostavan valmennus- ja ohjaajatiimin sekä innostanut nuoria ja lapsia yhä enemmän osallistumaan liikunnalliseen harrastukseen. Harjoituksiin mennessään hän kerää auton täyteen nuoria ja vie heidät treenaamaan.

Vuoden Taustavoima
Simo Leppänen
Vuoden taustavoima -palkinnon saa mies, joka toimii seurassaan monessa eri roolissa. Pelaajana hän on esimerkillinen tsemppari ja joukkuepelaaja. Valmentajana hänen vahvuuksiaan ovat ihmisläheinen ja kannustava tapa käsitellä valmennettaviaan sekä kyky huomioida valmennustyössä myös urheilun ulkopuolinen elämä ja haasteet.

Elämänurapalkinto
Eero Väisänen
Elämänurapalkinto myönnetään ansioituneesta ja pitkäaikaisesta toiminnasta kainuulaisen urheilun ja liikuntakulttuurin eteen. Tänä vuonna elämänurapalkinnon saa henkilö, joka on kainuulainen urheilulegenda ja arvostettu seuratoimija. Urheilu-urallaan useita aikuisten viestihiihdon SM-mitaleja sekä ikämiesten hiihdon MM-kilpailuista 40 kultamitalia saavuttanut mies on toiminut Kuhmon Kivan puheenjohtajana vuodesta 1998 lähtien. Hän on voimakas lasten liikunnan puolestapuhuja ja tuttu näky esimerkiksi koulujen yleisurheilukilpailujen järjestelytehtävissä.

Liikkuva Koulu -palkinto
Paltamon kunta/LAAVA-hanke
Maakunnallinen Liikkuva koulu -palkinto jaetaan kunnalle, jossa on tehty pitkäjänteistä kehittämistyötä pienten lasten liikkumisen edistämiseksi. Menestyksekkäästi toteutetun LAAVA-hankkeen tavoitteena on ollut lisätä lasten päivittäistä arkiliikuntaa varhaiskasvatuksessa. Erilaisten tapahtumien myötä myös koko perhe on saatu liikkeelle. Kunta on palkannut osa-aikaisen liikunnanohjaajan tekemään ja toteuttamaan varhaiskasvatuksen liikuntasuunnitelmaa yhdessä varhaiskasvatuksen henkilöstön kanssa. Hankkeen myötä kunnassa on otettu käyttöön myös yhtenäinen varhaiskasvatuksen motoristen taitojen havainnointilomakkeisto.

Liikunnan Yhdenvertaisuus -palkinto
Kuhmon kaupunki
Liikunnan yhdenvertaisuus -palkinnolla palkitaan kunta, joka on liikunnan edistämiseen liittyvässä päätöksenteossaan huomioinut esimerkillisesti ihmisen koko elämänkaaren. Kunnassa käytössä oleva senioripassi on madaltanut huomattavasti ikäihmisten kynnystä käyttää kunnan liikuntapaikkoja ja -palveluita.

Kainuun Kasvatti
Jyrki Nurminen
Kainuun kasvatti –palkinto jaetaan Kainuusta maailmalle lähteneelle ja siellä menestyneelle urheilijalle. Kainuun kasvatti on esimerkki siitä, miten Kainuusta ponnistetaan huipulle pitkäjänteisellä työllä ja uskomalla omiin kykyihin. Palkinnon saa Ristijärveltä lähtöisin oleva urheilija, joka on raivannut tiensä beach volleyn kansainväliselle huipulle sekä palkittu toiminnastaan lajikulttuuriin kehittämiseksi.

Vuoden Joukkueurheilija
Joni Rytkönen
Vuoden joukkueurheilija on pesiskenttien väriläiskä ja lyöjätaituri, joka kruunattiin Superpesiksen runkosarjan etenijäkuninkaaksi. Miehen otteista saadaan iloita Kainuussa jatkossakin, sillä Lohjan Louhen pesiskasvatti teki vuoden lopussa Sotkamon Jymyn kanssa jatkosopimuksen ainakin kauden 2022 loppuun saakka.

Vuoden Sotilasurheilija
Joonas Kallio
Vuoden sotilasurheilijana palkitaan Sotilaiden MM-kilpailuissa Kiinassa sekä joukkuekilpailuissa että henkilökohtaisessa kilpailussa 30 parhaan joukkoon sijoittunut ampuja. Palkittava urheilija on urheilu-uransa lisäksi hoitanut esimerkillisesti työnsä ylikersanttina Kainuun Prikaatissa.

Vuoden liikunnanopiskelija
Essi Saari ja Maaret Lindholm
Vuoden liikunnanopiskelija -palkinto jaetaan Kajaanin ammattikorkeakoulun tai Kainuun ammattiopiston liikunta-alan opiskelijalle. Tällä kertaa palkinto myönnetään Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijakaksikolle. Tämä parivaljakko on vastannut korkeakoululiikunnan kehittämisestä ja koordinoinnista sekä osallistunut liikunnan oppimisympäristöjen kehittämiseen. Lisäksi tehokaksikko on pyörittänyt menestyksekkäästi NuoriYrittäjä-toimintaa sekä toiminut aktiivisesti liikunnanohjaajaopiskelijoiden opiskelijajärjestössä.

Kajaani
Kajaanin Avantouimarit
ry
Kajaanin liikuntatekopalkinnon saa seura, joka on edistänyt toiminnallaan kuntalaisten terveysliikuntaa. Avantouinti on Kajaanissa ympärivuotinen harrastus. Tätä varten Kajaanin joen varressa sijaitsevan Kylmäkaraisukeskuksen hiljattain remontoidut tilat ovat avoinna kaikille. Kasvavassa seurassa on tällä hetkellä 470 jäsentä, ja nykyään avannossa käy entistä enemmän nuoria 30–40-vuotiaita ihmisiä. Kun sauna kolme kertaa viikossa lämpiää, Kylmäkaraisukeskuksella saattaa käydä jopa kaksi sataa uimaria päivässä.

Kuhmo
Maija Palsio
Kuhmon liikuntatekopalkinnon saa henkilö, joka on sekä liikuntatieteen maisteri ja tanssiliiketerapeutti että tanssipedagogi. Tämä henkilö on perustanut Kuhmoon vuonna 2014 MyDance-tanssikoulun, joka on kasvanut vuosien saatossa noin sadan oppilaan tanssikouluksi. Tanssikoulun perustaminen Kuhmoon on ollut rohkea liike ja lisännyt merkittävällä tavalla kuhmolaisten harrastusmahdollisuuksia 1-vuotiaista yli 70-vuotiaisiin. Tanssikoulu on järjestänyt Kuhmossa useita näytöksiä, ja tanssikoulun oppilaat ovat esiintyneet myös valtakunnallisesti muun muassa Kuopio Tanssii ja Soi -tapahtumassa. Palkittavan filosofia tanssin opetuksessa on ”Ihminen ei ole tanssia varten, vaan tanssi on ihmistä ja sen hyvinvointia varten”.

Sotkamo
Sotkamon Jymy ry
Sotkamon liikuntatekopalkinnon saa seura, joka on toiminut ansiokkaasti sotkamolaisen liikunnan ja urheilun edistäjänä jo 110 vuotta. Kyseessä on yleisseura, jolla on monipuolista ja laadukasta liikuntatoimintaa. Tästä kertovat seuran urheilijoiden saavuttama runsas menestys ja liikunnan harrastustoiminnan vaikutukset hyvinvoinnin edistäjänä Sotkamossa. Seuran ja erityisesti sen talkoolaisten panos kansallisien ja kansainvälisten liikuntatapahtumien järjestämisessä on ollut myös erittäin merkittävää.

Paltamo
Jukka Juutinen
Paltamon liikuntatekopalkinnon saa henkilö, joka on toiminut useiden vuosien ajan Paltamossa lasten ja nuorten innostajana liikunnan pariin. Hän on toiminut vapaaehtoisena hiihdon ja yleisurheilun ohjaajana, valmentajana, toiminnan suunnittelijana ja kilpailujen järjestäjänä. Lisäksi hän ajaa latuja vielä talkootyönä vapaa-ajalla. Jukan oppilaat Kätönlahden koulussa saavat myös runsaasti liikuntaa ja liikunnanriemua.

Puolanka
Annu ja Terho Väisänen
Puolangan liikuntatekopalkinnon saa pariskunta, joista molemmat ovat kullanarvoisia vapaaehtoisia erilaisten liikuntatapahtumien toteuttamisessa. Heidän lempilapsiaan ovat suunnistustapahtumat niin Puolangalla kuin Kainuun Rastiviikkokin. Lisäksi he talkoilevat muissakin tapahtumissa, kuten Lost in Kainuussa. Korpien kiertäjien vastuutoimijoina he ovat olleet järjestämässä suuren suosion saavuttanutta otsalamppuvaellusta. Omalla esimerkillään he kannustavat muitakin talkoisiin ja kuntalaisia pitämään huolta kunnostaan. Lisäksi he ohjaavat vesijumpparyhmää, ja vapaa-ajalla pariskunta on tuttu näky keilahalleilla ja hiihtoladuilla. Puolankalaiset liikkujat saavat nauttia tämän vastuullisen ja innostavan pariskunnan talkootyön tuloksista.

Ristijärvi
Markku Mäkäräinen
Ristijärven liikuntatekopalkinnon saa henkilö, joka on toiminut aktiivisesti Ristijärven Pyryn seuratoimijana jo 40 vuoden ajan. Hän on ollut pitkään Ristijärven Pyryn hiihtojaostossa jäsenenä sekä aktiivisena toimijana eri urheilutapahtumissa ja niiden järjestelyissä. Hänen rautaisen ammattitaitonsa takia hänellä on merkittävä rooli maastohiihdon SM-kilpailuiden 2020 järjestelyissä. Tällä hetkellä hän toimii SM-hiihtojen järjestelytoimikunnan puheenjohtajana.

Suomussalmi
Sukset Kuntoon Arto&Jari
Suomussalmen liikuntatekopalkinnon saa yritys, joka aloitti suksien voitelupalvelun kolme vuotta sitten. Vähitellen palvelu laajentui suksien, hiihtotarvikkeiden ja voiteiden myyntiin. Yrittäjät tekevät harrastuspohjalta käynnistynyttä toimintaa suurella sydämellä laatu ja hyvä palvelu edellä. He opastavat aloittelijoita välineiden valinnassa ja kannustavat väestöä talviliikuntaan tuoden esille hiihtoharrastuksen terveysvaikutuksia. Lisäksi parivaljakon maksuttomat hiihtokoulut ja suksenvoitelukurssit motivoivat hiihtoharrastuksen aloittaneita säännölliseen lajin harrastamiseen. Kolmen toimintavuoden aikana he ovat innostaneet lukuisia suomussalmelaisia murtomaahiihdon pariin.

Hyrynsalmi
Hiihtohaaste
Hyrynsalmen liikuntatekopalkinnon saa alle 15-vuotiaille suunnattu hiihtohaaste. Hiihtohaaste aktivoi paikallisia nuoria hiihtoharrastuksen pariin, ja lisäksi mukaan on saatu myös paikallisia seuroja ja yrityksiä. Hyrynsalmen junioreiden hiihtohaaste poiki joulukuussa 70 suoritusta, eli 350 kilometriä.